Mapa strony
Akutalności
List otwarty do Pana Premiera Donalda Tuska
2014-01-20 08:08:13

List otwarty do Pana Premiera Donalda Tuska w sprawie polityki rządu dotyczącej odnawialnych źródeł energii

„Keep it short and simple” (ma być krótko i prosto) głosi amerykańska maksyma, przypominając, że proste i czytelne rozwiązania sprawdzają się najlepiej. Przeciwieństwem tej zasady jest przygotowany przez Ministerstwo Gospodarki projekt ustawy o odnawialnych źródłach energii (OZE). Proponowany system jest niezwykle skomplikowany, zbiurokratyzowany i w kluczowych kwestiach nadzwyczaj uznaniowy, do tego sposób przygotowania projektu jest sprzeczny z zasadami techniki prawodawczej.

W związku z odbywającym się w dniu jutrzejszym posiedzeniem Komitetu Stałego Rady Ministrów na temat ustawy o odnawialnych źródłach energii (OZE) przygotowanej przez Ministerstwo Gospodarki, kilkadziesiąt organizacji zrzeszających branżę odnawialnych źródeł energii oraz ekolodzy zaapelowali w liście otwartym do premiera Donalda Tuska o odrzucenie projektu ustawy o OZE.

List podpisali przedstawiciele 33 organizacji branżowych i ekologicznych, w tym: Związek Pracodawców Forum Energetyki Odnawialnej, Polska Organizacja Rozwoju Technologii Pomp Ciepła, Polska Izba Ekologii, Polskie Towarzystwo Fotowoltaiki, Polskie Stowarzyszenie Geotermiczne.

Działalność organizacji - autorów listu - została rozpoczęta i z inicjatywy ZP FEO, PORT PC i SPiUG we wrześniu ub. roku. Więcej informacji o autorach listu otwartego do Premiera, wcześniejszych inicjatywach na rzecz energetyki obywatelskiej oraz dotychczas przyjętych stanowiskach można znaleźć na stronie internetowej http://energetykaobywatelska.com. Na powyżej stronie internetowej autorzy listu z zwrócili się z prośba o wyrażenie poparcia dla jego treści.

Do pobrania:

1. Pełna treść listu
  2. Stanowisko organizacji społecznych i gospodarczych w sprawie projektu Ustawy o Odnawialnych źródłach Energii

# #